Een puppy opvoeden - zo doe je dat! - Pets Place (2024)

Leuk! Je hebt besloten om een pup te nemen! Bij het aanschaffen en opvoeden van een pup komt veel kijken. Leuk en spannend tegelijk! Om je een beetje een idee te geven waar je aan moet denken bij de aanschaf en verzorging van een puppy hebben wij wat aandachtspunten voor jou op een rij
gezet!

Een goed begin is het halve werk!

Het opvoeden van een puppy begint met een goede voorbereiding. Allereerst moet je natuurlijk alles in huis hebben voor de verzorging van je pup voordat deze kwispelend bij je binnenstapt. Dat begint met een goede bench, een benchkleed, puppy brokjes (dezelfde als de pup bij de fokker kreeg) hondensnacks (als beloning), een kauwkluif (zodat hij niet aan jouw sofa begint), een halsband, riem, speeltjes, tandenborstel, een ID tag/dierenpenning, hondenborstel, hondenkussen en een voer- en waterbakje. Er zullen gaandeweg meer spullen bij komen maar dit is alvast een mooi begin. Laat je in onze dierenwinkel goed informeren over de puppyspullen die je nodig hebt.

Is mijn huis puppy proof?

Zodra jouw pup je huis binnenstapt zal hij/zij op ontdekkingstocht gaan! En laten de meeste pups de wereld ontdekken door erin te bijten. Laat dus nooit spullen in je huis rondslingeren welke je pup stuk kan bijten, op kan eten enzovoorts. Zet breekbare spullen op een veilige hoogte, ruim kinderspeelgoed op en heel belangrijk; zorg dat kabels goed zijn weggewerkt! Is je huis netjes op orde? Laat ook dan je pup nooit zonder toezicht los in huis, dan kom je naderhand ook geen vervelende verrassingen tegen. Heb je misschien gladde vloeren in huis? Dan is het een goed idee om wat stukken oud tapijt neer te leggen zodat je puppy niet steeds uitglijdt. Naast dat het uitglijden vervelend is voor je pup is het ook erg slecht voor de gewrichten. Daarnaast is het verstandig om alles wat mogelijk giftig is voor honden in huis te beschermen of te verwijderen, denk vooral ook aan planten waar jouw puppy op kan gaan kauwen. Zorg ook dat je puppy niet bij de afvalbakken kan. En mag je pup niet boven komen of in bepaalde ruimtes dan is het verstandig hier babyhekjes of speciale traliehekjes voor honden te plaatsen. Gelukkig hoeft je huis niet eeuwig ‘puppy proof’ te blijven, zodra je pup uit de puberteit is kun je je huis weer aanpassen. Wanneer dat is verschilt per hond en ras, maar meestal is dit rond de leeftijd van 1.5 jaar.

Laat je puppy rustig wennen aan de nieuwe omgeving

Is de dag aangebroken dat je puppy thuis komt, laat hem/haar hier dan rustig aan wennen. Alles is nieuw en je puppy doet veel nieuwe indrukken op. Dat is best een beetje spannend en kost je pup veel energie. Nodig dus niet direct je halve familie op kraamvisite uit, maar bouw het zeker de eerste tijd heel rustig op. Geef je pup de tijd om op zijn/haar gemak aan de nieuwe omgeving te wennen en deze rustig te verkennen. Heb je nog andere huisdieren in huis? Laat ze dan rustig aan elkaar wennen en forceer niets. Gaat je puppy kennis maken met andere honden, doe dit dan op neutraal terrein. Puppy’s zijn nog baby’s en hebben voldoende rust nodig, alle indrukken zijn nieuw en erg vermoeiend voor jouw pup. Een puppy tot 6 maanden slaapt zo’n 18-20 uur, hou hier dus goed rekening mee bij de invulling van jullie dag.

De eerste (gebroken) nacht is aangebroken

De eerste nacht met je pup is vaak even wennen, voor zowel pup als baasje. Je puppy is nog niet gewend om alleen te zijn. Het kan dan helpen om je pup de eerste nacht(en) in een bench naast het bed te zetten. Voor je pup is het fijn om in de bench een doek te leggen met wat nestgeur of CaniComfort Spray voor een vertrouwd luchtje. Ook is het fijn voor je pup om een kruik in de bench te leggen met een dekentje eromheen waar je puppy lekker tegenaan kan kruipen. Is je puppy ’s nachts wat onrustig, dan ben je in ieder geval dichtbij en kun je zo even je hand in de bench steken zodat je pup weet dat je er bent. Laat voordat je naar bed gaat je pup nog even uit, doe dit het liefst zo laat mogelijk. Een pup kan nog niet de hele nacht zijn/haar behoefte ophouden. De eerste tijd zul je er ’s nachts dus af en toe even uit moeten om je puppy uit te laten.

Hoe maak ik mijn puppy zo snel mogelijk zindelijk?

Natuurlijk wil je graag dat jouw pup zo snel mogelijk zindelijk is! Sommige fokkers hebben hier zelf al een beetje energie ingestopt. Daarnaast is de ene pup wat sneller dan de ander, het zijn inderdaad net kinderen… Het is vooral goed opletten en signalen van je pup oppikken. Allereerst is het belangrijk je pup altijd na het eten, slapen en spelen even mee naar buiten te nemen. Wees daarnaast zelf alert op het gedrag van je pup; naar de deur lopen, drentelen en piepen, allemaal signalen om in de gaten te houden. Maar ook zonder deze signalen is het belangrijk om regelmatig even met je pup naar buiten te gaan. Doet je pup een plasje of poepje? Beloon direct! Reageer met enthousiaste (hoge) stem en geef een trainingssnackje. Heeft je pup een ongelukje in huis, straf dan niet en maak er geen groot drama van. Je pup moet nog leren dat dit buiten moet en zal anders het gevoel krijgen dat hij zonder jou moet plassen en poepen. Dit kan ervoor zorgen dat je pup bijvoorbeeld voortaan achter de bank zal plassen of poepen, zonder pottenkijkers… Ruim het even gauw op en ga voor een volgende, wellicht betere, ronde.

Je pup laten wennen aan de bench

Eenbenchis een perfect hulpmiddel bij het opvoeden van je pup maar ook hiervoor geldt; laat je puppy er rustig aan wennen. Is het tijd voor je pup om in de bench te gaan? Doe dit dan na een speelmoment of wandeling wanneer je puppy moe is. Zorg voor een fijne plek in de bench met een leuk speeltje of lekker snackje. Door het deurtje van de bench open te laten kan je pup alles zelf ontdekken. Wanneer je merkt dat je puppy het spannend vindt, leg dan iets lekkers in de buurt van de bench, daarna in de opening van de bench, tot het in de bench zelf ligt. Gaat je puppy gemakkelijk in en uit de bench, oefen dan met het deurtje dicht. Doe het deurtje even kort dicht, geef eenbeloningssnackjeen doe het deurtje weer open. Bouw de tijd steeds wat langer op maar blijf zelf wel in de buurt. Is het gelukt je pup wat langer in de bench te laten geef dan iets van afleiding zoals een kluif of gevuldeKong. Begint je pup te piepen, zorg dan eerst even voor wat afleiding en laat je puppy eruit wanneer hij/zij stil is. Het is vooral belangrijk dat de bench leuk blijft en dat je het rustig opbouwt. Laat je puppy op deze manier ook wennen aan de autobench. Zet je autobench eerst in de huiskamer en wanneer je pup eraan is gewend pas in de auto zelf.

Socialisatie is heel belangrijk bij puppy’s!

Bij het opvoeden van jouw pup speelt socialisatie een hele belangrijke rol! Bij de fokker is het socialiseren al begonnen en jij als baasje moet daar vanzelfsprekend mee doorgaan. Op deze manier zorg je ervoor dat je pup aan allerlei situaties die in het dagelijks leven voorkomen gewend raakt. Voor puppy’s is de wereld om hen heen één grote ontdekkingstocht en iedere dag leren ze weer iets bij. Jij speelt daarin een belangrijke rol, laat je pup daarom kennis maken met diverse soorten mensen (jong, oud, verschillende huidskleuren, met een baard of pet, enzovoorts) soorten dieren (van groot tot klein, dus je hamster in huis maar zeker ook koeien en paarden om hier later niet van te schrikken), geluiden (een stofzuiger, wasmachine, vrachtwagen, fietsbel, auto’s, treinen) diverse locaties zoals een (drukke) winkelstraat, het bos, grindpaden, gras, losloopgebieden (zo maakt je pup direct ook kennis met andere honden) of het strand. Ook op speelgebied valt er veel te ontdekken en leren, zorg voor afwisselendhondenspeelgoed. Merk je dat je puppy iets spannend vind, laat hem/haar het dan van een afstandje ontdekken. Is je pup nieuwsgierig naar iets? Beloon dan met een hondensnackje. Vooral met kinderen en andere honden is het verstandig even te checken hoe het kind of de hond reageert, vraag dit even na voordat je er enthousiast op afstormt met je pup. De socialisatie periode vind plaats wanneer je puppy tussen de 8 en 12 weken oud is. Begin je hier te laat mee dan kan je pup angstig gaan reageren op alles wat onbekend voor hem/haar is. Op tijd beginnen met de socialisatie is dus absoluut een must!

De angstfase

Voor veel puppy’s breekt na 12 weken de angstfase aan. Dingen die je puppy eerst zonder angst deed kan hij/zij ineens spannend vinden. Niets om je zorgen over te maken, het gaat vanzelf weer over, mits je energie hebt gestopt in het socialisatie proces van je pup. Blijf in ieder geval je pup juist in deze fase positief ondersteunen en forceer niets. Zoals met alles: geduld is een schone zaak…

Help! De puppy pubertijd

Tussen de 6 en 12 maanden kan je pup ineens gaan puberen en dat geeft soms het gevoel dat alle inspanning en training voor niets is geweest. Maar vrees niet, het komt goed! Blijf vooral duidelijk en consequent. Na een poosje zul je zien dat jouw puppy uitgegroeid is tot een leuke, welgemanierde en sociale hond. En dat wil je!

Puppytraining; is dat nodig?

Puppytraining kan heel waardevol zijn voor de socialisatie en training van je pup. Ook is het fijn dat de instructeur je tips kan geven wanneer je tegen bepaalde opvoedingsproblemen aanloopt. Daarnaast maakt je puppy kennis met andere pups wat ook weer meewerkt aan het stukje socialisatie. Voor het baasje zelf is het ook een leuk uitje, een win-win situatie dus!

Wandelen en spelen met je puppy

Natuurlijk heeft een puppy ook lekker beweging nodig. Maar let op; voor puppy’s is het aan te raden de wandelingen kort te houden en gelijkmatig over de dag te verdelen. Een richtlijn voor het wandelen met je pup is: 5 minuten per maand leeftijd per wandeling en dit langzaam op te bouwen. Is je pup bijvoorbeeld 8 weken? Dan wandel je 10 minuten per keer, 5 keer op een dag. Met een puppy van 16 weken kun je 20-25 minuten per keer wandelen, 5 keer op een dag. Het is trouwens het beste om hoge piekbelasting te voorkomen. Wanneer je je puppy als een gek achter een bal aan laat rennen is dit erg slecht voor de gewrichten van je pup. Een beter idee is het om iets te verstoppen wat je puppy moet zoeken. Ook wilde spelletjes met andere honden zijn voor puppy’s niet aan te raden. Laat je je pup met andere honden spelen, dan is het verstandig om honden te zoeken met hetzelfde formaat als je pup. Zorg er altijd voor dat je puppy goed uitrust na het spelen of wandelen. Wanneer een pup druk of baldadig wordt is dit vaak een teken dat ze moe of overprikkeld zijn.

Je puppy verzorgen

Bij het opvoeden van je pup hoort natuurlijk ook een stuk verzorging; tandjes poetsen, nagels knippen, borstelen, in bad gaan enzovoorts. Begin hier altijd vroeg mee, zo leer je je pup eraan wennen en zal het later geen strijd opleveren. Niets zo vervelend als een hond die steeds in de borstel bijt omdat hij denkt dat je met hem wil spelen! Ook hiervoor geldt weer, bouw het langzaam op en laat je puppy rustig aan de handelingen wennen. Vergeet je puppy ook niet te belonen wanneer hij/zij rustig blijft. Hou bij de verzorging van je pup rekening met de gevoelige puppy huid. Gebruik bij het badderen bijvoorbeeld een mildepuppy shampoo. Daarnaast is het heel belangrijk om je puppy tijdig te ontwormen en te beschermen tegen vlooien! Hiervoor kun je bijvoorbeeld deNo Worm Provoor kleine hond & puppy nemen. Check even bij je fokker wanneer dit is gedaan en vraag daarna in de dierenwinkel om advies voor de leeftijd van jouw pup. Bescherm je pup ook met een pipet of halsband tegenteken en vlooien.Let bij deze producten altijd goed op vanaf welke leeftijd en welk gewicht je ze mag gebruiken. Vanzelfsprekend groeit je pup en volstaan sommige producten na een paar maanden niet meer. Nog een tip; knip de (vlooien)halsband niet te kort af, want dan kun je hem niet meer groter maken. En als laatste, niets zo vervelend als een schooiende hond! Puppy ogen, wie kent ze niet… Je zit lekker te lunchen en naast je zit iemand te kwijlen om een hapje van jouw eten. Hoe verleidelijk het ook is, begin er niet aan! Voor je het weet heb je standaard extra ogen op je bord gericht en geloof ons, dat eet echt minder lekker…

Heel veel plezier met je pup!

Rest ons jou heel veel plezier te wensen met het opvoeden van jouw puppy! En heb je misschien nog vragen of ben je op zoek naar speciale puppy producten? Neem gerust contact met ons op, of kom naar onze één van onze winkels. Bij Pets Place vind je een hondenafdeling met alle hondenspullen die je je maar kunt bedenken! Jouw puppy is ook meer dan welkom in onze winkels, neem hem of haar dus gerust mee. Tot snel bij Pets Place!

Een puppy opvoeden - zo doe je dat! - Pets Place (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 5732

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.