Je financiële situatie na overlijden van je partner | Interpolis (2024)

  • Ga direct naar: Inhoud
  • Ga direct naar: Footer
  • Particulier
  • Zakelijk
  • Agrarisch

    Inloggen

    Ik kom ergens anders voor

    Je financiële situatie na overlijden van je partner | Interpolis (4)

    Red jij het financieel alleen wanneer je partner overlijdt?

    Praat nu met je partner over geld voor wanneer 1 van jullie er niet meer is. Het klinkt niet leuk, maar het is wel verstandig. Soms is er namelijk niets geregeld wanneer iemand overlijdt, en dat wil je voorkomen. Blijf rustig en praat zakelijk over inkomsten, uitgaven, en regel dingen zoals bankrekeningen en wachtwoorden. Het gaat erom dat je nu met een gerust hart kunt genieten van het leven.

    Je financiële situatie na overlijden van je partner | Interpolis (5)

    Bespreek je financiële situatie.

    Het praten over het overlijden van 1 van jullie, is moeilijk en niet gezellig. Het is wel verstandig. Te vaak komt het voor dat er weinig tot niets is geregeld wanneer iemand overlijdt. Bescherm jezelf en je geliefden, ga het gesprek aan en regel je financiële situatie wanneer je partner overlijdt. Dan kun je nu met een gerust hart van het leven genieten.

    We willen je helpen bij het gesprek, met de vragen uit de Interpolis kletspot.​

    Ontdek de Interpolis kletspot

    Je financiële situatie na overlijden van je partner | Interpolis (6)

    Tip: houd het zakelijk.

    Bij het bespreken van de financiële situatie wanneer 1 van jullie overlijdt, is het belangrijk om zakelijk te blijven. Vaak gaat het nadenken over het verlies namelijk al gepaard met veel emoties. Wees eerlijk naar elkaar en praat kalm en rustig over inkomsten en mogelijke schulden. En probeer emoties te vermijden. Dit is niet het moment om verdrietig te zijn over een verlies dat meestal ver in de toekomst ligt.

    Je financiële situatie na overlijden van je partner | Interpolis (7)

    Breng je inkomsten en uitgaven in beeld.

    Misschien heb je perfect in beeld wat erin komt en eruit gaat. Dat is mooi, want dan kun je uitrekenen wat er gebeurt als er een inkomen wegvalt. Of je kunt berekenen wat het betekent als het inkomen van je partner wegvalt, en jij afhankelijk wordt van een ANW-uitkering of nabestaanden­pensioen. Heb je hulp nodig om je inkomsten en uitgaven in beeld te krijgen? Het huishoudboekje van Rabobank kan je helpen.

    Je financiële situatie na overlijden van je partner | Interpolis (8)

    Wat heb je al geregeld?

    Naast je inkomsten en uitgaven is het ook fijn om een goed overzicht te hebben van bijvoorbeeld jullie bankrekeningen, contracten, abonnementen en wachtwoorden. Denk ook aan op wiens naam het huis of het huurcontract staat, en welke inlogcodes jullie hebben voor bijvoorbeeld de energieleverancier. Zijn jullie elkaars erfgenaam? En als er kinderen zijn, hoe is dat geregeld? Maak een goed overzicht voor jezelf en je partner, en spreek met elkaar af waar je dit opbergt. Een fijn idee dat dingen geregeld zijn wanneer je partner overlijdt.

    Je financiële situatie na overlijden van je partner | Interpolis (9)

    Heb je tijdelijk een extra geldbedrag nodig?

    Kom je erachter dat je achterblijft met te weinig geld om rond te komen wanneer je partner overlijdt? Of denk je dat je na het overlijden tijdelijk extra geld nodig hebt? Dan is het verstandig om een overlijdens­risico­verzekering op het leven van je partner af te sluiten. Deze verzekering keert eenmalig een bedrag uit wanneer je partner overlijdt.

    Bekijk de overlijdensrisicoverzekering

    Je financiële situatie na overlijden van je partner | Interpolis (10)

    Kun je je huur betalen als 1 inkomen wegvalt?

    Een overlijden heeft emotionele én financiële gevolgen. Kan jij of je partner de huur nog wel betalen als er een inkomen wegvalt? Kun je nog wel in je huurwoning blijven als je partner er niet meer is? Wij zetten 4 tips op een rij.

    Bekijk de tips

    Verzekeren Artikel Maaike kiest zekerheid met een ORV: ‘We willen zorgen voor onze meisjes’
    Verzekeren Artikel Waarom Joyce kiest voor een ORV
    Verzekeren Artikel Dit is waarom Arno kiest voor een ORV
    Je financiële situatie na overlijden van je partner | Interpolis (2024)

    FAQs

    Je financiële situatie na overlijden van je partner | Interpolis? ›

    Bespreek je financiële situatie.

    Wat gebeurt er financieel als je partner overlijden? ›

    Veel toeslagen en tegemoetkomingen zijn afhankelijk van je inkomen, zoals de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget. Na een overlijden gaat het gezinsinkomen vaak omlaag. Hierdoor heeft de achterblijvende partner misschien recht op toeslagen of stijgen de toeslagen die jullie al kregen.

    Wat moet ik betalen als mijn partner overlijdt? ›

    Na het overlijden van een naaste is soms een (tijdelijke) uitkering mogelijk. Het kan gaan om een Anw-uitkering voor partners, een wezenuitkering voor kinderen (onder 21 jaar) en een eenmalige overlijdensuitkering.

    Hoeveel geld krijg je als weduwe? ›

    Het nabestaandenpensioen bedraagt maximaal 70 procent van het opgebouwde pensioen van je partner en wordt de rest van je leven uitgekeerd. Je hebt er in de volgende gevallen recht op: Je partner werkt(e) bij een bedrijf dat is aangesloten bij een pensioenfonds.

    Wat gebeurt er met de hypotheek bij overlijden partner? ›

    Ben jij de erfgenaam van je partner? Dan erf je in principe de hoofdschuld en de rente daarover. Jij moet dan de maandlasten voor de hypotheek betalen en neemt daarmee automatisch de hypotheek over na het overlijden.

    Wat gebeurt er met spaargeld bij overlijden partner? ›

    Bank- en spaarrekeningen

    De bank is verplicht om alle rekeningen en kluizen te blokkeren totdat de erfenis is geregeld. Dit kunnen zowel privérekeningen als gemeenschappelijke rekeningen zijn. Daarnaast worden bij gehuwden ook de rekeningen op naam van de langstlevende echtgenoot geblokkeerd.

    Wat moet je doen als je echtgenoot is overleden? ›

    Wat doen kort na het overlijden?
    1. Neem contact op met een begrafenisondernemer.
    2. Geef het overlijden aan bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. ...
    3. Meld het overlijden bij de banken en verzekeringsmaatschappijen waar de overledene klant was. ...
    4. Stel eventueel een notaris aan.

    Wat te betalen bij overlijden echtgenoot? ›

    De erfbelasting moet worden betaald over de waarde van de erfenis. Dit is de waarde van alle bezittingen minus de schulden van de overledene op het moment van overlijden. Als het gaat om een geldbedrag dat op een bankrekening staat, is de waarde daarvan makkelijk vast te stellen.

    Wat gebeurd er met schulden na overlijden partner? ›

    Als u een erfenis zuiver aanvaardt, heeft u recht op alle bezittingen van de overledene. Maar u bent ook aansprakelijk voor alle schulden. Zelfs als die schulden bij elkaar meer bedragen dan de bezittingen. Dit is een negatieve nalatenschap.

    Kan de langstlevende echtgenoot alles erven? ›

    Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.

    Wat krijg je als weduwe aan AOW? ›

    De overlijdensuitkering is een eenmalig bedrag van 1 maand bruto AOW. De partner die overblijft krijgt de overlijdensuitkering. Als er geen partner overblijft, dan krijgen de kinderen die jonger zijn dan 18 jaar of de persoon die in 1 huis woonde met de overledene tot de dag van overlijden de overlijdensuitkering.

    Waar heb je als weduwe recht op? ›

    Als nabestaande kunt u ook recht hebben op een nabestaandenpensioen. Er bestaan verschillende nabestaandenpensioenen, zoals een levensverzekering of een uitkering. Elke inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Algemene nabestaandenwet (Anw), die ervoor zorgt dat nabestaanden een basisuitkering krijgen.

    Heb ik recht op het pensioen van mijn overleden partner? ›

    Je burgerlijke staat. Als je getrouwd bent of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je automatisch recht op nabestaandenpensioen als je pensioenregeling daar in voorziet. Als je samenwoont kun je elkaar als partner aanmelden bij je pensioenfonds of –verzekeraar.

    Wat gebeurt er met je lening als je sterft? ›

    en schulden van een overledene? Een schuld verdwijnt niet zomaar wanneer iemand overlijdt. Of het nu gaat om een belastingschuld, een onbetaalde rekening, een hypotheek of een consumentenkrediet, een schuld maakt deel uit van het vermogen van de overledene en ze gaat dus ook over op zijn of haar erfgenamen.

    Kan de achterblijvende partner in het huis blijven wonen als één van beiden overlijdt? ›

    Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.

    Wat zijn de gevolgen als je partner overlijdt? ›

    Wanneer je partner overlijdt, eindigt een huwelijk automatisch. Dit geldt ook voor het geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Voor geregistreerd partners en getrouwde stellen is wettelijk al vastgelegd wat er met de nalatenschap gebeurt.

    Hoeveel belasting moet ik betalen als mijn partner overlijdt? ›

    Als iemand is overleden, hoeft hij vanaf dat moment geen inkomstenbelasting meer te betalen.

    Hoeveel krijgt partner bij overlijden? ›

    Als uw partner overlijdt en hij of zij ontving een AOW-, Anw- of arbeidsongeschikheidsuitkering, dan kunt u als nabestaande recht op een overlijdensuitkering. De hoogte van deze uitkering is gelijk aan een bruto maanduitkering.

    Kan ik blijven wonen als mijn partner overlijdt? ›

    Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.

    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Ouida Strosin DO

    Last Updated:

    Views: 5877

    Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

    Reviews: 83% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Ouida Strosin DO

    Birthday: 1995-04-27

    Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

    Phone: +8561498978366

    Job: Legacy Manufacturing Specialist

    Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

    Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.